1. Do kastrolu nebo pánve se širokým dnem nalijte polovinu olivového oleje. Olej rozehřejte, vložte maso a restujte ze všech stran. V mezičase dejte do mixéru oloupanou cibuli, mrkev, rajčata a rozmixujte najemno. Jakmile se maso zatáhne ze všech stran, přidejte k němu rozmixovanou zeleninu a pokračujte v restovaní cca 5-6’.
2. Pak zalijte vodou, okořeňte solí, pepřem, přidejte bobkový list, přikryjte poklicí a na mírném ohni duste do měkka.
3. Během dušení masa nalijte na pánev druhou polovinu olivového oleje a restujte 2-3’ malé oloupané cibulky vcelku. Jakmile mají cibulky zlatavou barvu, přidejte cukr, balzamikový ocet a pokračujte v restování cca 1΄, než se ocet vyvaří. Dejte stranou.
4. Když je maso téměř hotové, přidejte do hrnce karamelizovanou cibulku a společně 10-15’ dovařte. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, je-li potřeba přilejte Pí vodou BCS®.
5. Dochuťte a podávejte.
Hovězí s karamelizovanou cibulkou
Ηovězí maso s karamelizovanou cibulkou není tak neobvyklá kombinace, když si představíte klasický guláš. V Řecku je jeden z tradičních pokrmů taky hovězí s cibulí. Rozdíl je v tom, že se použijí malé, většinou červené cibulky a roli hrají přílohy. Zcela běžně se masa tímto způsobem kombinují snad se všemi druhy dostupné zeleniny, které se přidává velké množství.
Dnes připravíme hovězí nebo řecky (stifádo) a pokud máte cibuli rádi, dejte se do práce. Cibule spojená s hovězím masem má úžasnou nasládlou chuť. Hraje v tomto případě hlavní roli. K jídlu pak postačí kousek čerstvého pečiva na vychutnání úžasné šťávy.
Toto jídlo se skládá ze dvou základních ingrediencí v dokonalé harmonii – masa a cibule. Druh hovězího masa vyberte podle vlastních potřeby nebo zkušenosti, já mám v oblibě kližku nebo zadní část. Souhlasím, že doba vaření je trochu zdlouhavější bez ohledu na volbu masa. Cibulce bude stačit, když ji k masu přidáte tak 15-20’ na závěr.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám jídlo líbí nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.