Dušená chobotnice s těstovinami

Recept: Tento tradiční řecký pokrm se nazývá χταπόδι με κοφτό μακαρόνι a patří mezi oblíbené způsoby přípravy chobotnice v řecké kuchyni. Chobotnici není třeba solit, protože si s tím poradilo moře, ale je-li potřeba, tak určitě dochuťte. Kromě této dušené varianty se v tavernách často připravuje na rožni, suší se na slunci nebo se dusí na víně.

DOBA VAŘENÍ:

více jak 60’

PORCE:

4

INGREDIENCE

*600 g chobotnice mrazené v celku (nebo jen chapadla)
*250 g těstovinových kolínek
*2 cibule nakrájené na drobno
*3 jarní cibulky nakrájené na kolečka
*2 lžíce rajského protlaku
*2 rajčata nakrájená na malé kousky
*pepř
*1 bobkový list, 5-6 kuliček nového koření
*špetka čili vloček
*50-75 ml olivového oleje
*1000-1100 ml vody (já používám Pí vodu BCS®)

POSTUP

1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a restujte cibuli a jarní cibulku do sklovita. Přidejte na větší kousky nakrájenou chobotnici, bobkový list, nové koření, pepř a čili. Vmíchejte rajský protlak, rajčata a restujte další cca 2’, dokud chobotnice nezmění barvu na lehce červenou.

2. Zalijte vodou a vařte, dokud chobotnice není téměř měkká, zpravidla 45-55’. Poté přidejte těstoviny, promíchejte, dochuťte a společně uvařte doměkka. Během vaření kontrolujte tekutinu, v případě potřeby podlijte.

Dušená chobotnice s těstovinami

Tento tradiční řecký pokrm se nazývá χταπόδι με κοφτό μακαρόνι a patří mezi oblíbené způsoby přípravy chobotnice v řecké kuchyni. Chobotnici není třeba solit, protože si s tím poradilo moře, ale je-li potřeba, tak určitě dochuťte. Kromě této dušené varianty se v tavernách často připravuje na rožni, suší se na slunci nebo se dusí na víně.

Musím chobotnici naklepat nebo zmrazit?
Pokud jste ji právě ulovili musí se velmi dobře naklepat nebo použít metodu domorodců a chobotnici obouchat  tak 50-60 krát o skálu. Velmi účinnou a jednoduchou metodou je, chobotnici dát na pár týdnů zmrazit, tím se naruší nervy a chobotnice se dobře uvaří. Při velko zpracování se používají speciální stroje podobné míchačkám na zdivo.

Jak poznám, že je chobotnice měkká?
Zkuste píchnout vidličkou – měla by snadno projít. Vaření obvykle trvá 40-60 minut.

Jaké těstoviny použít?
Použijte κοφτό μακαρόνι (krátké trubičky), ale lze použít i jiné malé těstoviny.

Můžu použít něco jiného než chobotnici?
Můžete nahradit kalamáry nebo krevety, vaření bude rychlejší.

Jak skladovat zbytky?
Skladujte v lednici 1–2 dny, doporučuji, rozleží se.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *