1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a restujte cibuli a jarní cibulku do sklovita. Přidejte na větší kousky nakrájenou chobotnici, bobkový list, nové koření, pepř a čili. Vmíchejte rajský protlak, rajčata a restujte další cca 2’, dokud chobotnice nezmění barvu na lehce červenou.
2. Zalijte vodou a vařte, dokud chobotnice není téměř měkká, zpravidla 45-55’. Poté přidejte těstoviny, promíchejte, dochuťte a společně uvařte doměkka. Během vaření kontrolujte tekutinu, v případě potřeby podlijte.
Dušená chobotnice s těstovinami
Tento tradiční řecký pokrm se nazývá χταπόδι με κοφτό μακαρόνι a patří mezi oblíbené způsoby přípravy chobotnice v řecké kuchyni. Chobotnici není třeba solit, protože si s tím poradilo moře, ale je-li potřeba, tak určitě dochuťte. Kromě této dušené varianty se v tavernách často připravuje na rožni, suší se na slunci nebo se dusí na víně.
Musím chobotnici naklepat nebo zmrazit?
Pokud jste ji právě ulovili musí se velmi dobře naklepat nebo použít metodu domorodců a chobotnici obouchat tak 50-60 krát o skálu. Velmi účinnou a jednoduchou metodou je, chobotnici dát na pár týdnů zmrazit, tím se naruší nervy a chobotnice se dobře uvaří. Při velko zpracování se používají speciální stroje podobné míchačkám na zdivo.
Jak poznám, že je chobotnice měkká?
Zkuste píchnout vidličkou – měla by snadno projít. Vaření obvykle trvá 40-60 minut.
Jaké těstoviny použít?
Použijte κοφτό μακαρόνι (krátké trubičky), ale lze použít i jiné malé těstoviny.
Můžu použít něco jiného než chobotnici?
Můžete nahradit kalamáry nebo krevety, vaření bude rychlejší.
Jak skladovat zbytky?
Skladujte v lednici 1–2 dny, doporučuji, rozleží se.
Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám recept podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.