Toastový chleba se špaldovou moukou

Recept: V Řecku chléb přistane na stole ještě dříve, než jakékoliv jídlo, doprovází úplně všechny pokrmy, dokonce i špagety s omáčkou. Zato není zvykem podávat jej ke snídani, tak jak to milujeme u nás, čerstvý chléb, máslo, marmeládu a jiné dobroty.

DOBA VAŘENÍ:

60', kynutí 1 hod.

PORCE:

750 g

INGREDIENCE

*390 ml vlažné vody (já používám Pí vodu BCS®)
*200 g hladké mouky
*200 g špaldové celozrnné jemné mouky
*10 g soli
*7 g sušených kvasnic
*3 lžíce olivového oleje
*olej na vymazání formy
*mouka na vysypání formy

POSTUP

1. Na tuto dávku mouky je vhodná forma 10 x 30 cm, tu vymažte olejem a vysypejte moukou.

2. Do mísy dejte všechny suché ingredience a promíchejte, pak uprostřed mouky udělejte důlek a přilijte vlažnou vodu s olivovým olejem. Těsto miste alespoň 3’ v robotu, 5-10’ klasicky vařečkou. Pak těsto překlopte do vysypané formy a nechte kynout.

3. Vzniklé těsto je lepkavé konzistence. Nechte ho na teplém místě přikryté přibližně jednu hodinu kynout, do doby než těsto ztrojnásobí objem.

4. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 60’, v 15. – 20. minutě pečení přikryjeme horní část chleba alobalem, tak aby se kůrka nepálila.

Toastový chleba se špaldovou moukou

Chleba peču velmi ráda především pro tu úžasnou vůni vycházející z trouby. Pro mě je to příjemný zážitek, zejména v deštivém nedělním odpoledni. Miluji jej čerstvý a jsme “chlebová rodina”. Můj bratr peče dvakrát týdně kvasový chléb a pečlivě přiživuje svůj kvásek …… no ale tak daleko ještě nejsem.

V Řecku chléb přistane na stole ještě dříve, než jakékoliv jídlo, doprovází úplně všechny pokrmy, dokonce i špagety s omáčkou. Zato není zvykem podávat jej ke snídani, tak jak to milujeme u nás čerstvý chléb, máslo, marmeládu a jiné dobroty.

Zanechte mi komentář a pošlete fotku na Instagram nebo Facebook. Ráda uslyším, že se vám toastový chleba podařil nebo jak jste si recept upravili k obrazu svému.

Vytisknout recept

sdílejte:

Napsat komentář

Jak vám chutnalo? Máte nějaké tipy, nápady či dotazy? Napište mi do komentářů. E-mailová adresa nebude zveřejněna, povinné údaje jsou označeny *